Σκουριές, χρυσός και ψέματα

hgold

Στις Μεταμορφώσεις ο Οβίδιος αναφέρει ότι ο Σιληνός έχασε τον δρόμο του και αποκοιμήθηκε μακριά από τη συνοδεία του Διόνυσου στα βουνά της Φρυγίας. Τον βρήκαν χωρικοί που τον αλυσόδεσαν και τον παρέδωσαν αιχμάλωτο στον βασιλιά τους, τον Μίδα, γιατί δεν τον αναγνώρισαν. Αντίθετα, ο Μίδας, που κάποτε είχε μυηθεί στα μυστήρια, τον αναγνώρισε, τον ελευθέρωσε και τον συνόδευσε μέχρι να βρει τον Διόνυσο. Ο θεός, ευχαριστώντας τον βασιλιά που έφερε σώο τον τροφό του, τον αντάμειψε με το χάρισμα που του ζήτησε ο Μίδας, ό,τι αγγίζει να γίνεται χρυσός. Αυτή η εμπειρία υπήρξε πολύ ευχάριστη για τον βασιλιά, όμως μόνο μέχρι τη στιγμή του φαγητού. Οι τροφές μετατρέπονταν σε χρυσό, το ίδιο και το νερό και το κρασί –σκληρό σαν πέτρα το ψωμάκι· μέταλλο ρευστό χυνόταν το χρυσάφι απ’ τα σαγόνια. Ο Μίδας παρακάλεσε τον Διόνυσο να πάρει πίσω το δώρο που τον σκότωνε –ανάφαγος και πάμπλουτος μαζί – απόγνωση, κι ολόστεγνη μια δίψα του καίει το λαρύγγι.

Το πάθημα του Μίδα αφήνει αδιάφορους τους βασιλιάδες της Hellas Gold, όχι όμως και τους κατοίκους της περιοχής που προβληματίζονται για το μέλλον που τους επιφυλάσσει η εταιρία. Τον ίδιο προβληματισμό εκδηλώνει και κάθε σκεπτόμενος πολίτης στην Ελλάδα που αγωνιά για το περιβάλλον.  Για να κάμψει τις αντιδράσεις στην εξόρυξη, η εταιρία χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσο θεμιτό και αθέμιτο.

Στο σάιτ τους συναντά κανείς την σελίδα Σκουριές: Όλα όσα θέλετε να μάθετε όπου έν είδη ερωτήσεων-απαντήσεων μας πληροφορεί:

hg2ΔΑΣΗ

Θα καταστραφεί το δάσος στις Σκουριές;

Τίποτα πιο ανακριβές. Θα γίνει υλοτομική επέμβαση σε έκταση 1.800 στρεμμάτων αλλά ΠΟΤΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Έχει προβλεφθεί η αρχή της παράλληλης αποκατάστασης, σύμφωνα με την οποία, οι περιοχές στις οποίες ολοκληρώνονται τα επιμέρους έργα αποκαθίστανται άμεσα και παράλληλα με την εξέλιξη των υπολοίπων έργων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, ολόκληρη η περιοχή παραδίδεται πλήρως αποκατεστημένη στην τοπική κοινωνία.

Θα καταστραφεί αρχέγονο δάσος;

Το δάσος των Σκουριών ΔΕΝ είναι αρχέγονο. Είναι ένα δάσος δρυός, ηλικίας περίπου 30 ετών. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. καμία από τις προϋποθέσεις που τίθενται στη διεθνή βιβλιογραφία, δεν τεκμηριώνουν την κατάταξή του δάσους των Σκουριών στην κατηγορία των αρχέγονων δασών. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι έντονα δασική με ετήσια αποψιλωτική διαχείριση για την παραγωγή καυσόξυλων. 

hg3

Εκεί που κάποτε υπήρχαν δέντρα τώρα φυτρώνουν σεκιουριτάδες που διαφυλάσσουν την ιδιοκτησία της Hellas Gold και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Όμως ποιά είναι η σχετική έκθεση της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.?

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη συνεδρίασή της με αριθμό 5/5-4-2013, όρισε ως μέλη επιτροπής για την υποβολή εισήγησης σχετικά με τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από τη λειτουργία Μεταλλείων Χρυσού επιφανειακής εξόρυξης, στην περιοχή της Χαλκιδικής τα παρακάτω μέλη ΔΕΠ:

1.  Ζάγκας Θεοχάρης, Καθηγητής Δασοκομίας

2.  Στεφανίδης Παναγιώτης, Καθηγητής Διευθετήσεων Ορεινών Υδάτων

3.  Παπαϊωάννου Αθανάσιος, Επ. Καθηγητής Δασικής Εδαφολογίας

4.  Μπακαλούδης Δημήτριος, Επ. Καθηγητής Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων

Η παραπάνω απόφαση γνωστοποιήθηκε στα μέλη της επιτροπής με το αριθμ. 1111/9-4-2013 έγγραφο του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Με σκοπό τη διαμόρφωση καλύτερης άποψης οργανώθηκε επίσκεψη στα δάση του όρους Κάκκαβος, στις 23/4/2013, στην οποία συμμετείχε και ο Δ/ντής του Εργαστηρίου Δασικής Γενετικής και Βελτίωσης Δασοπονικών Ειδών κ. Απόστολος Σκαλτσογιάννης ο οποίος ορίστηκε μεταγενέστερα μέλος της επιτροπής με το αριθμ. 1320/28-5-2013 έγγραφο του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Η επιτροπή επισκέφθηκε την περιοχή των Σκουριών, το ανώτερο τμήμα της λεκάνης απορροής του Χαβρία ποταμού και στη συνέχεια πραγματοποίησε αυτοψία κατά μήκος της διαδρομής Σκουριές – Καρατζά Λάκκος, Ασπρόλακκας, Μετόχι. Κατά τη διάρκεια αυτής της αυτοψίας κατέγραψε τη σύνθεση των δασών της περιοχής και τις συνθήκες προσαρμογής των.

Η επιτροπή αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Τα δάση oξιάς βρίσκονται σε άριστη οικολογική κατάσταση. Η δομή των δασών οξιάς είναι ανομοιόμορφη με συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπεραιωνόβιων δένδρων. Πρόκειται για μοναδικά δάση στον ελλαδικό χώρο με τεράστια οικολογική αξία. Η αξία αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι στις βόρειες εκθέσεις τα δάση οξιάς, καλύπτουν τις πλαγιές σε όλο τους το υψομετρικό εύρος εμφανιζόμενα ακόμα και σε υψόμετρο < 200μ. Ως εκ τούτου αποτελούν σημαντικούς δείκτες κλιματικής αλλαγής. Κατά θέσεις φέρουν υπόροφο από αρκουδοπούρναρο και στα ρέματα εμφανίζεται σε μεγάλη συχνότητα υπό μορφής λοχμών το σπάνιο δασικό είδος ίταμος. Τα δένδρα ιτάμου σε κάποιες περιοχές έχουν ύψος μεγαλύτερο των 15  μ. και διάμετρο μεγαλύτερη των 50 εκ. Η ηλικία των μεγαλύτερων δένδρων ιτάμου εκτιμάται σε μερικές εκατοντάδες έτη.

Τα δάση αυτά, βρίσκονται στην πλειονότητά τους στο στάδιο climax από πλευράς οικολογικής διαδοχής. Στις πλαγιές με ισχυρή κλίση τα δάση δεν υλοτομήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Σε πολλά ηλικιωμένα δένδρα υπάρχουν εντυπωσιακά επίφυτα (βρύα, λειχήνες και πτεριδόφυτα) που δίνουν την εικόνα παρθένου δάσους. Η βιοποικιλότητα των δασών αυτών είναι ανεκτίμητη και μοναδική.

Η ΜΠΕ αναφέρει για αυτά τα δάση: Στην περιοχή μελέτης «Σκουριές» οι οξιές εμφανίζονται σε πολύ καλή κατάσταση, με δέντρα μεγάλου ύψους (φτάνουν ακόμα και 35 μέτρα) και υψηλή αντιπροσωπευτικότητα του οικοτόπου. Η περιοχή παρουσιάζει πλούσια και ποικίλη βλάστηση στον υπόροφο, πλούσιο σε οργανική ουσία και υγρό έδαφος και μικρή διαταραχή από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Οι υλοτομίες διαχείρισης του δάσους είναι σχετικά μικρής έντασης και το δυναμικό του τόπου, από άποψη κλιματεδαφικών συνθηκών είναι τέτοιο που δεν είναι αντιληπτή κάποια σημαντική υποβάθμιση. (Οικολογική Μελέτη Βάσης στις περιοχές Σκουριές, Στρατώνι, Ολυμπιάδα του Ν. Χαλκιδικής, 2010. Σελ. 695. Υφιστάμενη κατάσταση περιβάλλοντος)

Το ειδικό διαχειριστικό σχέδιο του δικτύου Natura 2000 «Όρος Στρατωνικόν» με κωδικό (GR 1270005) αναφέρει ότι στην περιοχή απαντώνται μεικτά δάση οξιάς-ιτάμου σε έκταση 22 ha. Η έκταση αυτή ανήκει στο υποτμήμα 65δ του δασικού συμπλέγματος Αρναίας.

Από την παραπάνω ανάλυση και περιγραφή προκύπτει ότι τα δάση αυτά ανήκουν στην κατηγορία των αρχέγονων δασών*. Είναι μοναδικά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και άρα πολύτιμα για την παγκόσμια κληρονομιά. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τα ευρήματα των γενετικών αναλύσεων του αντιστοίχου εργαστηρίου του Τμήματος Δασολογίας που έδειξαν ότι οι πληθυσμοί των δασικών ειδών της περιοχής χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτεροι και μοναδικοί λόγω του γενετικού αποθέματος που φέρουν (μοναδικά αλληλόμορφα ή συχνότητες αλληλομόρφων). Μια πρώτη εξήγηση των παραπάνω είναι η εξελικτική πορεία των δασικών πληθυσμών της Χαλκιδικής κυρίως εξαιτίας της παρατεταμένης απομόνωσής τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αρκετοί πληθυσμοί (π.χ. μαύρης πεύκης, ελάτης), φέρουν μοναδικούς γονιδιακούς συνδυασμούς από το απώτερο παρελθόν του πλανήτη μας (εποχή του Τριτογενούς, 6-7 τουλάχιστον εκατομμύρια χρόνια πριν).

* Αρχέγονα χαρακτηρίζονται τα δάση με υψηλό βαθμό φυσικότητας (αποτελούμενα από αυτόχθονα είδη, μερικά εκ των οποίων θεωρούνται ως «ακρογωνιαίοι λίθοι-keystone species» του οικοσυστήματος), ευρισκόμενα στα τελευταία στάδια εξέλιξης της οικολογικής διαδοχής (climax) που σταθεροποιήθηκαν φυτοκοινωνιολογικά πριν αρκετές χιλιάδες χρόνια και αποτελούν σήμερα δείγματα των πρωταρχικών δασικών οικοσυστημάτων (primary forests) της Ευρώπης.»

Προφανώς δεν είναι αυτή η έκθεση που επικαλούνται οι αξιοσέβαστοι χρυσοθήρες…

Προφανώς επίσης  δεν είναι το Ψήφισμα της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα , το οποίο μιλά για «Καταστροφή πολύτιμων φυσικών Δασών κάποια από τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά των αρχέγονων δασών»

zagkas

Στο σχετικό ντοκιμαντέρ του Εξάντα ο Καθηγητής Δασοκομίας κ. Θεοχάρης Ζάγκας δηλώνει αναφερόμενος στα δάση της περιοχής: «Τα δάση αυτά είναι για την χώρα μας δάση αναφοράς, βρίσκονται εδώ από αρχαιοτάτων χρόνων. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν εμείς συναντούμε εδώ δέντρα ύψους μέχρι και 15 ή 17 μέτρων και με διάμετρο πάνω από 60 εκατοστά ότι αυτά τα δέντρα μπορούν να αγγίζουν την ηλικία των 400 ή 500 ετών. Αυτά αν θέλετε είναι και τα στοιχεία που μας δίνουν το δικαίωμα να μιλάμε για αρχέγονα δάση. Τα δάση αυτά να ξέρετε, τα αρχέγονα σπανίζουν τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο.»

Οπότε ποια είναι η έκθεση? Χμμ μήπως αναφέρονται σε κάποιο άρθρο του Καθηγητή εδαφολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Αλιφραγκή? Εκεί ο Καθηγητής αποδομεί με περισσό ζήλο τον όρο αρχέγονα δάση και τάσσεται χωρίς επιφυλάξεις υπέρ της μεταλευτικής δραστηριότητας.

Μόνο που υπάρχουν κάποια προβληματάκια για τους ισχυρισμούς της εταιρίας.

α) Οι απόψεις του καθηγητή δεν αποτελούν έκθεση της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. είναι ένα άρθρο που επιχειρηματολογεί εναντίον της έκθεσης η οποία λέει τελείως διαφορατικά πράγματα από αυτόν και

β) Η ισχύς των επιχειρημάτων του καθηγητή αποδυναμώνεται  γιατί διατυπώθηκαν κάπως αργά. Το άρθρο δημοσιεύθηκε 1η Μαΐου του 2013, αλλά σχεδόν τις ίδιες απόψεις τις είδαμε πιο πριν, στις 23 Απριλίου του 2013 διατυπωμένες από την εταιρία…

Λέει η εταιρία : «Πολλοί ειδικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι στη Δυτική Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχουν περιοχές με αρχέγονα δάση, λόγω της γεωργικής καλλιέργειας των πυρκαγιών και των υλοτομιών. Ακόμη και τα γνωστά αμερικανικά δάση με το είδος Sequoia gigantea στην Καλιφόρνια, χαρακτηρίζονται από τους Αμερικανούς ειδικούς επιστήμονες ως παλαιά δάση και όχι ως αρχέγονα.»

Λέει ο Αληφραγκής : «Πολλοί ειδικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι στη Δυτική Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχουν ανάλογες περιοχές(αρχέγονα δάση), λόγω της γεωργικής καλλιέργειας, των πυρκαγιών αλλά και των υλοτομιών πολύ δε περισσότερο αυτό ισχύει για τις Μεσογειακές χώρες στις οποίες λόγω της μακρόχρονης ιστορίας τους η επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον ακόμη και από την προϊστορική περίοδο ήταν σημαντική.

Τελευταία αμερικανικοί ειδικοί Δασολόγοι, έχουν υιοθετήσει την άποψη ότι πιθανόν ορισμένες απομακρυσμένες στέπες μπορούν να χαρακτηρισθούν ως αρχέγονες φυτοκοινότητες αλλά όχι αρχέγονα δάση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι ακόμη και τα γνωστά αμερικανικά δάση με το είδος Sequoia gigantea της Καλιφόρνιας, χαρακτηρίζονται από τους Αμερικανούς ειδικούς επιστήμονες ως παλαιά δάση και όχι ως αρχέγονα.»

Καλά βρε Ελντοράντιδες πόσο μπροστά είστε στη Δασολογική επιστήμη που σας αντιγράφει ολόκληρος Καθηγητής!

Τα σέβη μου για την επιστημονική σας κατάρτιση…και για την επιστημονική σας προπαγάνδα!

Midas

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s