Ιδεοληψίες και κουτοπονηριές

PAR132793

Έχει ένα ενδιαφέρον το πως και το γιατί «εισάγονται» κάποιες λέξεις στο καθημερινό μας συλλογικό λεξιλόγιο. Για παράδειγμα μια τέτοια λέξη που την διαβάζουμε τελευταία, σχεδόν με την ίδια συχνότητα με την «ρήξη», είναι η «ιδεοληψία» Εξαπολύεται από κάθε συνεπή φιλελέ, σοσιαλδημοκράτη, δεξιό ή και φασίστα προς την αριστερά προφανώς για να μεταφέρει ένα νοηματικό περιεχόμενο που περιγράφει την μη προσαρμογή των ιδεών της στην πραγματικότητα. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που λέγαμε παλιότερα «ξύλινο λόγο», αρτηριοσκλήρωση κλπ.

Ο όρος αναφέρεται κυρίως στην ψυχιατρική: «Οριοθετεί, σύμφωνα με ένα σχετικό λήμμα, επίμονες, επαναλαμβανόμενες ιδέες, σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις που το άτομο θεωρεί δυσάρεστες, παράλογες, ανόητες ή ανεπιθύμητες, ή, σύμφωνα με ένα άλλο, ανεπιθύμητη αλλά έμμονη και επαναλαμβανόμενη περιοδικά σκέψη, ιδέα ή αίσθηση που επιβάλλεται με αυταρχικό τρόπο στη συνείδηση ενός ατόμου και προκαλεί εσωτερική αντίσταση με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονου άγχους.»

Το ενδιαφέρον λοιπόν, είναι να απαντηθεί το ερώτημα γιατί να χρησιμοποιηθεί ένας ψυχιατρικός όρος, ο οποίος μάλιστα είναι και ανακριβής ως προς αυτό που θέλουν να επικοινωνήσουν, για να περιγράψουν τις θέσεις της αντίπαλης πλευράς. Η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι πως αυτό που θέλουν να «κοινωνήσουν» δεν είναι άλλο από μια χοντροκομμένη ως συνήθως προπαγάνδα που πηγάζει από την αδυναμία τους να υπερασπιστούν την ορθότητα των δικών τους ιδεολογικών επιλογών με αληθινό και τίμιο διάλογο. Φυσικά δεν είναι προνόμιο μόνο αυτής της πλευράς ο τέτοιου είδους διάλογος. Και η αριστερά καταφεύγει εύκολα στην προπαγάνδα.

Η Ιδεοληψία της αριστεράς σε αντίθεση με τον ρεαλισμό των ευρωυποτακτικών. Αποκρύπτει βέβαια αυτή η θέση πως o ρεαλισμός που αναφέρονται είναι ακριβώς οι επιθυμίες των αγορών και τίποτα άλλο. Εξαφανίζει την ύπαρξη των ταξικών αντιθέσεων από την πραγματικότητα. Δεν υπήρχαν ποτέ. Οτιδήποτε κρατικό είναι οπισθοδρομικό, δεν παράγει καινοτομία και πρέπει να το θάψουμε πριν μας μεταδώσει την σαπίλα του. Όταν κάποιος τους υπενθυμίζει ας πουμε ότι η NASA είναι κρατική ή ότι το ιντερνετ δημιουργήθηκε – ξεκίνησε σε δημόσια πανεπιστήμια, θα στρίψουν την κουβέντα αλλού.

Ουσιαστικά αυτό που κάνουν είναι να διαχέουν, είτε από βλακεία είτε από πονηριά, την λαιμαργία και την ακόρεστη επιθυμία του κεφαλαίου, των οικονομικών ελίτ, αφενός, για ξεδόντιασμα εκείνου του κράτους που λειτουργεί ως αντιστάθμισμα της οικονομικής ισχύος τους και που προέκυψε ως αποτέλεσμα της ταξικής πάλης, αποκρυσταλλώθηκε-κατοχυρώθηκε-ενσωματώθηκε στην κρατική οντότητα (παράδειγμα η εργατική νομοθεσία, το δικαίωμα της απεργίας, το 8ωρο, η αξιοπρεπής σύνταξη και ασφάλεια, η δημόσια δωρεάν παιδεία, οι δημόσιες υποδομές, αυτοκινητόδρομοι-αεροδρόμια-λιμάνια,ενέργεια,τηλεπικοινωνίες κλπ), αφετέρου για οικειοποίηση- λεηλάτηση από μέρους τους και των τελευταίων τμημάτων της οικονομίας που παραμένουν στην δημόσια σφαίρα – ανήκουν δηλαδή εξ ορισμού σε όλους μας.

Εισάγουν λοιπόν την οικονομική αποτελεσματικότητα ως το μοναδικό μέτρο με το οποίο θα αξιολογήσουμε την ανάγκη ύπαρξης αυτών των δομών και σου προβάλλουν το ατράνταχτο επιχείρημα : Ο ιδιώτης επειδή ενδιαφέρεται για το κέρδος του θα λειτουργήσει καλύτερα. Άρα τα πάντα στους ιδιώτες. Νοσοκομεία – Ενέργεια – Πανεπιστήμια – Δάση – Υπέδαφος – Νερά – Αέρας. Όλα. Το να το ζητάνε αυτό οι οικονομικές ελιτ,  είναι κατανοητό. Το να το καταπίνουν όμως και να το αναπαράγουν  αμάσητο και οι υπόλοιποι επιθυμώντας την ισχυροποίηση των ισχυρών και την παραίτησή τους από ότι τους ανήκει, μάλλον είναι ηλίθιο.
Γιατί φυσικά δεν μετριούνται όλα με την οικονομική τους αποτελεσμετικότητα, δεν αποτιμούνται τα πάντα με το κέρδος που μπορούν να αποφέρουν, πόσο μάλλον όταν αυτό το κέρδος πάει και ξένες τσέπες!

Ένα νοσοκομείο δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να είναι κερδοφόρο. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Σε ενδιαφέρει να μην είναι σπάταλο, να διαχειρίζεται ορθολογικά. Οι ίδιοι όμως που το καταλήστευαν πριν με μίζες, προνομιακές προμήθειες κλπ έρχονται τώρα και σου λένε η δημόσια διοίκηση είναι σπάταλη, διαφθαρμένη, ας το πάρει ο ιδιώτης να το εξαγνίσει… Το ίδιο ισχύει και για την ενέργεια. Σκοπός σου πρέπει να είναι η φθηνή ενέργεια για όλους και η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, όχι η κερδοφορία μόνο. Αντί για αυτό, σου λένε, μονοπώλιο η ΔΕΗ, να μπουν και οι ιδιώτες μέσα να εξισορροπηθεί η κατάσταση.

Εξισορροπήθηκε με την Energa και την Hellas Power. Μπήκαν έκλεψαν όσα ήταν να αποδώσουν στην ΔΕΗ, έκλεψαν μέχρι και τα χαράτσια του Βενιζέλου και μετά τα γλένταγαν στην Μύκονο εις υγείαν των κορόϊδων. Εξισορροπήθηκε με τους ΑΠΕλωποδύτες που επέβαλαν ένα νομικό πλαίσιο κατά πως τους γουστάρει, να τους παραχωρεί το κράτος όποιο βουνό και ραχούλα θέλουν, να τους επιδοτεί με γαλαντομία για να κάνουν την επένδυση, να τους αγοράζει το ρεύμα σε προνομιακή και εγγυημένη τιμή, μεγαλύτερη από ότι πουλάει η ΔΕΗ και να είναι και το ρεύμα τους άχρηστο γιατί είναι διαθέσιμο όταν φυσάει μόνο. Πολύ ωραία ισορροπία!

Όταν όμως ανακαλύπτουμε ότι οι όμιλοι του Μπόμπολα έχουν ροκανίσει την τελευταία δεκαετία το μισό ΕΣΠΑ, δεν αισθάνεται κανένας από τους πολέμιους των μονοπωλίων και υπερασπιστές της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών, την ανάγκη να μιλήσει για ισορροπία και τίμιο παιχνίδι. Δεν θα δαγκώσουν και το χέρι που τους ταίζει.

Όταν η Ελντοράντο- Άκτωρ της χαρίζεται ένα ολόκληρο βουνό, να ξεπατώσει τα δάση του και να το ξεκοιλιάσει με Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκεκριμένη με fast track διαδικασίες,  κατευθείαν απο τον Υπουργό, εκείνον που είχε την κακή συνήθεια να πειράζει τα στικάκια,  είναι όλα καλά και άγια. Είναι η ευλογημένη Ανάπτυξη. Όταν η ΔΕΗ θέλει να φτιάξει νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα, ουρλιάζουν και θρηνούν σαν τα τσακάλια στις ραχούλες οι νεοφιλελέδες-σκάι-μητσοτάκηδες και λοιποί πως θα μολύνει όλη την Μακεδονία…

Ιδεοληψία λοιπόν η υπεράσπιση του Δημοσίου ή κουτοπονηριά των φιλελέδων που τα θέλουν όλα μονά ζυγά δικά τους?

Υπόψην πως όλο αυτό το πιάτο των φιλελεύθερων ιδεών, με το ξεπούλημα των πάντων στις αγορές που «ξέρουν» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Λατινική Αμερική και ήταν τόσο φιλελεύθερες οι ιδέες που χρειάστηκαν οι εκεί χούντες για να επιβληθούν στις κοινωνίες. Μετά από εκείνο το πείραμα, διαχύθηκαν και στον υπόλοιπο κόσμο κι έφτασαν με την Θάτσερ και στην γηραιά ήπειρο. Έγιναν τόσο ισχυρές με τα παπαγαλάκια που τις αναμεταδίδουν όλη την ώρα όπου βρεθείς κι όπου σταθείς, που φτάσαμε σήμερα όποιοσδήποτε διατυπώνει μια στοιχειωδώς διαφορετική άποψη, να χρωματίζεται με όρους ψυχιατρικής…

«Στην Ελλάδα, η παραδοσιακά ουδέτερη σημασία του όρου ιδεολογία έχει καταστήσει την ιδεοληψία μέσο αποτύπωσης του γενικευμένου φόβου των ιδεών που εγκαθιδρύθηκε σε παγκόσμια κλίμακα στα τέλη της δεκαετίας του 80. Η ιδεοληψία, η αντίληψη της ιδέας ως παθογένειας, είναι παιδί της παραδόξου εκείνης ιδεολογίας που αρεσκόταν να διατυμπανίζει το τέλος των ιδεολογιών. Αυτό που απομένει από τις ιδεολογίες όταν η πολιτική και πολιτισμική τους νομιμότητα εκλείψει είναι, σύμφωνα πάντα με την ιδεολογία αυτή, ο ουσιαστικά παθολογικός τους πυρήνας. Ο ψυχικά υγιής άνθρωπος, εννοείται, δεν καταλαμβάνεται από ιδέες. Έχει, κάπως όπως ο Χένρι Τζέιμς του Έλιοτ, ένα νου υπερβολικά ευπροσάρμοστο, ευλύγιστο, και λεπτεπίλεπτο για να τον παραβιάσει οποιαδήποτε ιδέα. Με τι ζει αυτός ο νους που έχει μάθει να αντιδρά αλλεργικά στην απειλητική εγγύτητα των ιδεών; Ζει με σλόγκαν από βιβλία self-help, διαφημίσεις και προεκλογικές καμπάνιες, με πληροφορίες για τα στατιστικά των προτιμήσεων αυτών που θεωρεί ομοίους του, με κουτσομπολιά για την ζωή των διασημοτήτων, με τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών για το τι είναι ευτυχία, ή για το πώς να πετύχει κανείς στον έρωτα ή να κάνει εύκολα φίλους, με το ωροσκόπιο της εβδομάδας, ή με ατάκες από το τελευταίο εγχειρίδιο σοφίας ανατολικής προέλευσης. Ο ψυχικά υγιής άνθρωπος–έτσι μας λέει η ιδεολογία περί ιδεοληψίας–είναι ένας ευτυχής ηλίθιος, με την κλασική έννοια του όρου: ένας λειτουργικά ιδιωτεύων (idiot) νους χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για οτιδήποτε ξεφεύγει από την προστατευτική, παρηγορητικά περατή φυσαλίδα όπου οχυρώνει την εποπτεία του.»

Αποσπάσματα από radicaldesire.blogspot.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s